capcelera compartim1

 

Notícies

Buscar

 lupa png

 

 

PROJECTE SELVANS

Detalls específics

Data 2017-06-23
Tema Biodiversitat
Nivell educatiu Primària
Escola Guilleries

Resum

En unes jornades sobre estudi dels boscos a Santa Coloma de Farners van descobrir que queden molt pocs boscos madurs.

Notícia

PROJECTE SELVANS

 

 

17 GUILLERIES 1 SELVANS

 

- Com se’ns va acudir la idea?

En unes jornades sobre estudi dels boscos a Santa Coloma de Farners van arribar a una conclusió: queden molt pocs boscos madurs. Una de les causes és la necessitat dels propietaris de talar-los per a fer front a les despeses de manteniment de les propietats. Per protegir-los neix un projecte anomenat SELVANS que ens va venir a presentar la Teresa Saló i el seu nét que va a la nostra escola.

És important salvar els boscos madurs, són “els pulmons de la terra”. Fa 50 anys quedava un 60-70% de boscos i ara, l’any 2017, en queda un 16%.

 

- Quin és l’objectiu?

 

Consisteix a apadrinar zones de bosc que tenen arbres grans, evitant que siguin talats i deixant-los madurar. El cost és de 19 euros/100m2 i la durada de l’apadrinament és de 20 anys. El projecte inclou recursos per a recollir diners i poder dur a terme l’apadrinament. Les dues modalitats d’apadrinament d’una zona són:

a- Protegir 100m quadrats.

b- Protegir una superfície equivalent a la de la zona que ocupa l’edifici de l’escola.

 

- Per què col·laborem en aquest projecte?

  • Perquè cal actuar amb rapidesa.
  • Per preservar aquests 16% de boscos que encara tenim.
  • Per salvar l’extensa biodiversitat d’animals i plantes que hi viuen en aquests boscos madurs.
    • 17 GUILLERIES 2 SELVANS

- Què hem fet?

Els nens i nenes del comitè ambiental hem explicat el projecte a totes les classes de l’ escola perquè sàpiguen de què tracta . Els hem explicat què és un bosc madur, perquè el protegim, què farem per aconseguir “apadrinar-lo” ,etc...

Per col·laborar en el projecte “SELVANS”, vam decidir calcular la superfície de l’escola, la qual seria l’espai de bosc madur que apadrinaríem per salvar. Els diners els obtindríem fent sabó i venent-lo.

 

Per calcular la superfície de la nostra escola, en primer lloc, ens vam dividir en diferents grups, vàrem baixar al pati a prendre mesures.

17 GUILLERIES 3 SELVANS

 

 

Vàrem dibuixar un croquis del plànol de l’edifici i vàrem anotar les mesures que vam anar prenent amb la roda mesuradora; com que els costats de la figura no eren regulars, vam dividir-la en rectangles.

 

Seguidament, vam calcular les superfícies dels diferents trossos o rectangles. Una vegada fet, vam sumar totes les superfícies, les quals van donar 836,185 metres quadrats. Sabent que hauríem de pagar 19 euros per metre quadrat vam calcular que necessitàvem recollir un total de 158,8 €.

 

Uns quants dies després, la mestra de 6èB ,la Nuri Guitart, ens va donar una idea per no contaminar tant i vam fer un anunci. Gràcies a un programa (pinnacle studio 16) hem pogut editar els vídeos i els hem penjat al BLOG d’Escola Verda, a veure si la gent es compromet a no contaminar tant…

 

Per fabricar el sabó

Ens van ajudar els alumnes del Comitè Ambiental de l’Institut IES Busquets i Punset, el darrer 3 d’abril. Ens van explicar que ells també farien sabó per recaptar diners pel projecte “Selvans”. Com que nosaltres encara no sabíem fer sabó, vam decidir fer-ho plegats.

 

A un grup ens va sortir millor que a l’altre. El vam deixar tot el cap de setmana dins un envàs. El dilluns quan vam arribar a la classe, feia molt bona olor. Els alumnes del comitè ambiental vam embolicar cadascun dels sabons. El dia de Sant Jordi, unes nenes de 6è van fer una parada improvisada amb tots els sabons, els vam vendre tots per 1€/unitat. Vam aconseguir 30€. En tenim per més de 100 metres quadrats.

AIXÍ VA SER LA NOSTRA VENDA!

 

Si voleu fer sabó, podeu trobar la recepta al Blog d’Escola Verda: Fem sabó / Som escola Verda

 

Com passarem el càrrec?

És farà un acte a final de curs, on passarem el càrrec de comitè ambiental als nens i nenes que ara fan 5è i que els interessa formar part del Comitè Ambiental. Nosaltres presentarem una cançó sobre la recollida selectiva. En aquest mateix acte també donarem un obsequi als nens i nenes de 5è. Cadascú de nosaltres passarà el seu càrrec a un altre nen o nena. Els donarem alguns consells perquè ho puguin fer tan bé com nosaltres. Els explicarem que nosaltres vam començar un projecte sobre Selvans i que es tracta de comprar i adoptar un bosc madur. Aquest curs hem protegit una superfície de 100 metres quadrats, però cal continuar fins a 800 metres quadrats, que és aproximadament la superfície que ocupa l’edifici escolar.

Caldrà que:

1.Informem a les classes de què és un bosc madur i per què serveix.

2.Escollir una activitat o un acte per a recollir diners, i poder tornar a comprar un altre parcel·la de bosc madur.

3. Una vegada els diners siguin enviats, ens donaran un certificat  numerat i també un petit adhesiu de 10X10 cm, per enganxar-lo a l’entrada del centre.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar