Detalls específics
Resum
L’exposició “Arrels tangibles: relats d’identitat” ha estat realitzada pels alumnes de 2on ESO de INS Ababat Oliba.Notícia
INSTITUT ABAT OLIBA DE RIPOLL
ODS I ARRELS TANGIBLES: RELATS D’IDENTITAT
La llavor d’aquest projecte sorgeix de la Situació d’Aprenentatge: “Existeixo, doncs segur que decideixo” de la matèria Espai d’Orientació Personal, una matèria de 2n d’ESO. En el marc de la línia pedagògica de centre, a segon curs de secundària es busca treballar els sabers: autoconeixement, autonomia moral, societat, justícia i democràcia, educació emocional i gestió personal; com a punt de partida i com a brúixola personal per seguir el propi itinerari de vida (en l'àmbit personal i professional). No podem treballar l’orientació si abans no s’han teixit uns bons fonaments relacionats amb el treball personal: Qui soc? Què m’identifica? Què m’agrada? La Situació d’Aprenentatge en què es cristal·litza aquest treball incorpora la finalitat de l’ODS 16: promoure societats pacífiques i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells. L’ODS 16 remarca que el benestar de les persones, la prosperitat de les societats, l’equitat de la ciutadania i el desenvolupament sostenible només es poden assolir en un marc de pau i de respecte als drets fonamentals; fet que es construeix a partir d’Arrels Tangibles promovent la cohesió social i el treball identitari.
L’exposició “Arrels tangibles: relats d’identitat”, és doncs el producte final i la cara visible de tot el que hem treballat sobre identitat. A través d’aquesta situació d’aprenentatge també s’hi ha inclòs la cohesió, el sentiment de pertinença, la coneixença personal i col·lectiva, i sobretot el respecte i la inclusió. En aquest context, cal fer esment de la vinculació que té aquest treball pedagògic amb l’ODS 4: garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom. Així doncs, estem davant d’una evidència d’aprenentatge que desenvolupa oportunitats per l’adquisició de coneixements com: drets humans, igualtat de gènere, promoció d’una cultura de pau i la no-violència, tal com ens marca l’ODS 4.
Volem acabar agraint la generositat de l’alumnat davant de la seva despulla, mostrant una part íntima d’ells mateixos i de la seva família. Així com a les seves famílies, al territori i persones que en l'àmbit privat han cedit, sense ànim de lucre, un espai per poder mostrar a la ciutadania un projecte que trenca les barreres de l’institut i ens permet teixir xarxa tal com marca l’ODS 17, sobre la necessitat d’enfortir les sinergies entre els vilatans.
Equip d’orientació de l’INS Abat Oliba de Ripoll
Escriure un comentari