L’INS Montsoriu d’Arbúcies ha rebut el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 2024 a la categoria 3
Detalls específics
Resum
El projecte “L’olivera Salars d’Arbúcies i la recuperació d’altres varietats agrícoles regionals de la vall”. Premi BIONotícia
El projecte de “L’olivera Salars d’Arbúcies i la recuperació d’altres varietats agrícoles regionals de la vall”.
L’Institut Montsoriu d’Arbúcies ha rebut el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 2024 a la categoria 3 ( Idees d’activitats o projectes a desenvolupar durant el curs 2024-2025) amb El projecte de “L’olivera Salars d’Arbúcies i la recuperació d’altres varietats agrícoles regionals de la vall”.
La proposta que ha presentat l’institut Montsoriu neix a partir del vincle de dos anys de realitzar la visita al molí Salars d’Arbúcies i d'espigolar olives amb els alumnes de la matèria optativa d'Hort i Medi Natural de 2n d'ESO, amb l’objectiu de valorar l’entorn natural de l’indret i aconseguir un consum més responsable i local
El projecte de “L’olivera Salars d’Arbúcies i la recuperació d’altres varietats agrícoles regionals de la vall” és una bona oportunitat per connectar l’alumnat amb la seva herència agrícola, promovent la preservació de la biodiversitat i les pràctiques sostenibles. Amb especial atenció a l'olivera Salars d'Arbúcies, aquest projecte no només enriquirà els coneixements dels estudiants sinó que també contribuirà a la sostenibilitat i al benestar de la comunitat local.
En el marc de la Setmana BIO per a l’Alimentació Ecològica, s’ha organitzat conjuntament amb Salars d’Arbúcies una xerrada-taller sobre el cultiu, manteniment i obtenció de l’oli d’oliva. També s’ha visitat el molí per tal de conèixer de primera mà la producció d’oli d’oliva i l’alumnat ha espigolat les olives, posant el valor la importància d’evitar el malbaratament alimentari. Aquestes activitats han estat l’embrió que ha fet sorgir el projecte presentat.
En definitiva, aquest projecte és un pas més per aprofundir en l’aprenentatge del cultiu ecològic, concretament, de l’olivera, i també una oportunitat per incorporar altres varietats agrícoles tradicionals a la zona de l’hort escolar. S’espera aconseguir una major conscienciació entre l’alumnat i la comunitat sobre la importància de conservar les varietats agrícoles regionals. A més, es pretén que l’alumnat desenvolupi habilitats pràctiques en agricultura sostenible, a la vegada que es fomenta la identitat cultural de la Vall d'Arbúcies.
Tot aquest procés s’acompanya d’una campanya de divulgació per a tota la comunitat educativa i, també, cap al municipi.
Més informació: https://setmanabio.cat/premi-escola/
ODS Relacionats:
12- Consum i producció responsable
17- Aliances per assolir els objectius
Escriure un comentari