capcelera compartim1

 

Notícies

Buscar

 lupa png

 

 

Celebrem un judici per commemorar el dia de la NO VIOLÈNCIA I LA PAU (Vedruna Ripoll)

Detalls específics

Resum

Els alumnes de I5 del Vedruna Ripoll organitzen un judici per commemorar el dia de la NO VIOLÈNCIA- PAU. ODS 16

Notícia

En el curs de I5  de l'Escola Vedruna Ripoll es va decidir treballar l’objectiu de desenvolupament sostenible número 16: Pau, justícia i institucions sòlides, aprofitant el dia Escolar de la No-violència i de la Pau .

Els infants d’aquest curs sempre diuen “això no és just”. Sessions anteriors amb la Duna, la nostra mascota , ja havíem parlat del què podia ser o no just, però les mestres vam pensar que seria un bon moment per aprofundir en aquest tema

Així doncs, vam decidir celebrar un judici per tal que els infants comencessin a entendre què vol dir el terme: JUSTÍCIA.

En les assemblees de classe es va parlar de diferents situacions com ara: si un lladre ha d’anar a la presó perquè ha robat, què cal fer si un infant  fa mal a un altre expressament..

Les mestres els  intentàvem motivar a través de bones preguntes perquè pensessin  a través de diferents alternatives: com podem saber que ha estat el lladre si ningú l’ha vist, com podem saber que aquest nen ha fet mal a un altre, si l’altre diu que no…

Aquestes preguntes tenen com a objectiu  ajudar als alumnes a pensar que tothom té la seva versió dels fets, els seus valors i n’extreu  les seves pròpies conclusions i tothom troba el seu propi sentit de justícia! Per això és important utilitzar el què diuen les lleis i els jutges per aconseguir un criteri comú .

 A partir d’aquí els vam presentar l’activitat de fer un judici per entendre què és la justícia. Els va semblar molt emocionant.

Van sorgir diferents propostes de temes… però en vam triar dues de molt properes:

 -S’ha de menjar fruita per esmorzar cada dia a l’escola?

 -Què us agrada més treballar sols o en petit grup?

Per decidir el tema vam fer votacions i la més votada va ser el tema de la fruita.

Des de llavors vam demanar els alumnes qui anava a favor d’esmorzar fruita cada dia a l’escola i qui no. Es van crear dos grups.

Cada membre del grup va argumentar els seus motius de perquè defensava una cosa o una altra.

Aquests arguments són els que es van fer servir el dia del judici.:

Arguments a favor

  • Menjar fruita va bé per créixer i ser forts
  • Perquè és molt saludable
  • A l’escola sempre en mengem més
  • Per no tenir mal de panxa
  • Per tenir més energia i força

Arguments en contra

  • No ens agrada la fruita i no cal menjar-ne tanta
  • Prefereixo un altre menjar
  • Perquè també és saludable menjar entrepans
  • Ja en menjo a casa els avis
  • No m’agrada
  • Ja en menjo molta: al matí, al migdia i al vespre.

Finalment, va arribar el dia de celebrar “El judici”. Cada grup es va separar segons què pensaven i una mestra va fer de jutgessa. Després d’anar escoltant els seus arguments, aquesta, va prendre una decisió i d’aquí va sortir la sentencia acordada per tots i totes: “Hem acordat que els pares i mares són els que decideixen si el seu fill o filla ha d’esmorzar fruita cada dia o no a l'escola. El centre accepta la seva decisió tan en sentit positiu com negatiu.”

Va ser una gran experiència on els infants van demostrar tenir molta personalitat defensant els seus arguments i una bona capacitat de debat que els ha permès entendre que la justícia i les lleis són necessàries per poder viure amb igualtat tal com diu l’ODS 16: Pau i justícia.

Hi tornarem!

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar