capcelera compartim1

 

Notícies

Buscar

 lupa png

 

 

ACCIÓ MOIXINA-PEV GARROTXA

Detalls específics

Data 2016-05-25
Tema PROGRAMA EV
Nivell educatiu Primària-Secundària

Resum

140 alumnes dels comitès ambientals de la Garrotxa a la 3a edició de l'ACCIÓ MOIXINA

Notícia

Activitat participativa de millora i coneixement del medi natural i social als Paratges de la Moixina (Olot)

 

Els recs que recondueixen l'aigua de les diverses fonts dels paratges de la Moixina constitueixen un dels hàbitats de més interès del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Es tracta d'ambients aquàtics d'aigües ràpides i fredes, molt rars a la Garrotxa i a Catalunya i on viuen alguns organismes (plantes i animals) amenaçats i alguns d'ells protegits.

 

Per altra banda, el reducte de roureda humida de roure pènol existent en aquests paratge, fa encara més especial l’indret. A la plana d’Olot, la situació és encara més extrema. S’escau que la cubeta olotina, bé que molt humida, ofereix molts indrets amb sòl poc favorables a l’agricultura, a causa de les colades volcàniques. La roureda de roure pènol, justament, deuria ocupar aquestes zones de millor sòl, de manera que ha sofert un procés secular de rompuda i transformació agrícola. Els escassos testimonis que ens n’han perdurat haurien d’ésser objecte de tracte proteccionista especial.

 

Els aiguamoixos de la Moixina, a Olot, tornen a estar habitats per libèl·lules blaves i, a més, hi recupera terreny la Cardamina olotensis, una planta que només es troba en aquest espai singular del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i en una zona molt limitada d'Itàlia.

Els tècnics de l'espai protegit van detectar fa dotze anys que la Cardamina, que no té nom popular, estava en regressió, cosa que també afectava l'altra flora i fauna d'aquests aiguamoixos. Va ser determinant registrar la dràstica reducció del nombre d'exemplars de libèl·lules, dels més de sis-cents exemplars a dotze.

Van determinar que la causa era l'escalfament i la presència de matèria orgànica a l'aigua de la Moixina arran del trencament accidental d'una claveguera de la zona i les clarianes per la caiguda d'arbres que un esclafit va provocar a la zona de la font de la Deu. Això va convertir aquesta zona en un hàbitat ideal per als créixens, que hi han proliferat. Per controlar aquesta planta, responsables del parc natural, del projecte Escoles Verdes i de l'Institut Municipal d'Educació d'Olot fa tres anys que, coincidint amb el Dia eUROPEU dels Parcs Naturals, organitzen, amb representants de les Escoles Verdes de la ciutat, una matinal com la d'ahir, que va aplegar 140 alumnes de l'escola Volcà Bisaroques, dels instituts La Garrotxa i Bosc de la Coma i de l'Escola Pia. El resultat és que estan en vies de mantenir a ratlla aquesta planta invasora i que la fauna i la flora autòctones s'estan recuperant. El principal indicador són les 250 libèl·lules blaves registrades en l'últim recompte. La funció pedagògica d'aquesta iniciativa, a més, és molt útil.

 

ACCIO MOXINA1

ACCIO MOIXINA2

ACCIO MOIXINA3

ACCIÓ MOIXINA4

 

La noticia surt a TV Olot

Les Escoles Verdes d’Olot retiren la planta invasiva del creixen a la Moixina i permeten recuperar la libèl·lula blava

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar