Nivell educatiu

Categoria

All in one search

Tosca

Tosca

Diumenge, 20 Març 2022 10:43

Recursos educatius sobre energia

El cercador energètic és una eina que recull projectes d’estalvi i eficiència energètica desenvolupats amb èxit i recursos pedagògics per formar, sensibilitzar i fer difusió del bon ús de l’energia en l’àmbit educatiu.

L’objectiu és posar a l’abast de professionals de l’àmbit energètic projectes singulars que serveixin de referent i exemple a l’hora de desenvolupar el seu propi; i també donar a conèixer i oferir un seguit d’activitats i recursos pedagògics per a professors i educadors.

El cercador és una eina viva concebuda per poder créixer a través de l’aportació de nous projectes i recursos per part de professionals i usuaris. 

Enllaç: Cercador recursos energètics

Dimarts, 21 Desembre 2021 09:52

Recursos educatius sobre canvi climàtic.

Edualter és una associació catalana, sense ànim de lucre, laica i independent, fundada l'any 1999. Un dels objectius principals de l'entita és contribuir a la incorporació de l’Educació per al Desenvolupament  amb una perspectiva crítica i transformadora als àmbits formal y no formal, mitjançant l’elaboració de propostes pedagògiques, la formació i l’assessorament.

Aquesta entitat ha penjat en el seu portal web una col·lecció de recursos per treballar el Canvi Climàtic.

L’emergència climàtica és un dels temes de més actualitat del moment. Estem vivint en mig d’una crisi ecològica i social sense precedents que demana canvis radicals en la nostra manera de viure i d’organitzar-nos com a societat.

La situació ja extrema que presenciem ens porta a haver de prendre-hi part, des d’una mirada crítica i activa. El sector educatiu, com qualsevol agent social, pot ser i ha d’esdevenir un actiu més en aquesta acció col·lectiva.

En aquest enllaç trobareu diferents recursos per treballar l'emergència climàtica.

http://nova.edualter.org/ca/col-leccions/emergencia-climatica

 
Dimarts, 16 Novembre 2021 10:42

Impactes externs. Soroll

Seguit d’activitats adreçades a educació infantil, educació primària i educació secundària (en castellà). Contenen explicació de la dinàmica i fitxa de control.

Dimarts, 16 Novembre 2021 10:38

El gripau comú

Quadern il·lustrat per a conèixer a fons una espècie del nostre territori: el gripau comú.  A través d’aquest, podrem aprendre qui són, com són, on viuen, què mengen o com viuen i es reprodueixen. El Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, publiquen aquests divertits materials, per promoure la vida i conservació d’espècies de la fauna salvatge autòctona de Catalunya.

Material del projecte pedagògic, integral i transversal del Bicicleta Club de Catalunya (BACC), l’objectiu del qual és fomentar l'ús de la bicicleta entre els estudiants de secundària i els joves en general per a desplaçar-se habitualment per la ciutat i, especialment, fins a l'institut. Es tracta d'un manual amb unitats de coneixement i recursos pedagògics i pràctics que s'emmarquen en el currículum de l'educació secundària obligatòria.

Divendres, 08 Gener 2021 10:57

OBJECTIU: RESIDU ZERO

OBJECTIU RESIDU ZERO:

(de nou, i amb el suport de l'Esther Peñarrubia, us oferim una sèria de 5 capítols per animar a camniar cap al residu zero i cap a la sostenibiltiat del planeta).

 

WEBSÈRIE OBJECTIU #REZERO (Fundació REZERO, amb suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Residus de Catalunya). Projecte guanyador del Premi Europeu de Prevenció de Residus 2017.

 

Websèrie Objectiu #Rezero

El primer webdoc de residus a Catalunya que retrata cinc famílies catalanes i un repte: Objectiu #Rezero en 30 dies.

El seu desenvolupament està vinculat al dia a dia de diverses tipologies d’unitats familiars (família amb fills, parella, pisos d’estudiants, jubilats i pares primerencs) que explicaran com és el seu nou estil de vida i amb quines avantatges i inconvenients s’han trobat.

 

ELS PROTAGONISTES

 

El Pilot

Websèrie Objectiu #Rezero, una experiència pionera a tota Europa on cinc famílies accepten el repte de no produir escombraries en 30 dies

Com ho fan cinc famílies per a que no els entrin residus a casa seva durant un mes?

 

1r capítol – Les estudiants

Són la Isabel, la Carlota i l’Eva, tres amigues de Balaguer que comparteixen pis a Barcelona. El “holeeeee” al donar-nos la benvinguda a casa seva ens va encisar. La Isabel ens diu “hey, my name is Isabel, faig Biologia, sóc 90% biòloga (i em mola molt poder-ho dir). L’esport és l’afició que li dedico més temps, després el cinema (…) M’estic enrotllant molt”

 

2n capítol – Família amb nens

La família de la Vanessa i el Carlos, que des d’un principi els vam anomenar “Els Escudero”, són una parella amb dos fills, el Martín i el Mario. El Carlos és un cap inquiet que mostra l’apassionada vida de ser pare en el blog www.unpapacomovader i ha fet d’advocat del diable en el repte Objectiu #Rezero. La Vanessa és la que sempre ha tingut la inquietud d’intentar reduir els residus i treballa en una botiga de venta de portabebès a Gràcia. El Martí i el Mario són tímids, inquiets i molt divertits.

 

3r capítol – La parella

El Jordi i el Christian viuen a Barcelona. El Jordi és català i el Christian alemany. El Jordi el vam conèixer a la seva botiga de tè que té al barri de Sant Antoni. Ens va oferir un te i des del principi li va agradar molt el tema, però, això sí, abans de llençar-se a la piscina, li ho havia de comentar a la seva parella. El Jordi és extrovertit i xerrador. El Christian és reservat i observador. Ah, i el Mistu, el seu gos, un encant.

 

4t capítol – Els jubilats

La Julita i el Josep són de Castellar del Vallès, un poble del Vallès Occidental prop de Sabadell. Tenen una gran energia i no paren durant el dia, tenen la colla d’amics i cuiden dels seus. La Julita va a caminar amb les seves amigues, estar en un taller de cuina i és la primera en preguntar-te moltes coses per poder aconseguir saber i saber d’aquell tema. En Josep hi ha molts dies que es prepara l’entrepà i se’n va cap a l’hort urbà de Castellar, on admira com creix el tomàquet, el carbassó, etc.

La Julita i el Josep Company han trobat, traspassada la barrera dels 60 anys, una nova motivació per compartir vivències derivades d’un consum més racional. I ha implicat al seu espòs aliè fins ara a aquestes penes.

Per això, ara les restes de menjar i jardí els recicla en la seva parcel·la de hort urbà municipal, on fabrica el compost. Julita Mañosa se sent 1 influencer en el seu barri. El seu costum de portar carmanyoles i recipients a la peixateria és trending topic.

La peixatera del barri li ha confessat que altres dones han imitat el seu model i vénen a comprar amb el tàper. “En el fons, reduir els residus és recuperar vells costums. De petita, comprava oli, vi o llet a
granel; i procurem seguir fent-ho “.

 

5è capítol – Els primerencs

El Daniel i la Cecília fa poc han tingut al Guim, un nen molt rialler que vam conèixer quan tenia cinc mesos. Viuen a Cistella, un poble de 300 habitants prop de Figueres. Els dos són mestres. El Daniel, un apassionat de la música que toca la bateria, ha posat tota l’ànima i projecció en Jo Soc Coco. Fins i tot, ha canviat certs hàbits: ha passat de veure cervesa a beure vi, perquè no trobava lloc on li venguessin la cervesa en ampolla de vidre retornable. El vi sí que l’ha trobat a granel.

La Cecília, a la que li encanta nedar va ser la primera que es va escandalitzar en veure la quantitat de bolquers que llençaven cada dia a les escombraries i va recercar la manera de poder evitar aquesta bogeria.

 
 
 
Si envoleu saber més, us facilitem la web i el perfil a linkedin de l'Esther:

Linkedin: http://linkedin.com/in/esther-peñarrubia-residu-zero

Web: https://residu-zero-esther.business.site/

 

 

 

 
 
Divendres, 08 Gener 2021 09:46

Càpsules i vídeos sobre Residu Zero

Gràcies a la col.laboració desinteressada de l'ESTHER PEÑARRUBIA, us faciltem una sèrie de petits vídeos que ens ajudaran a caminar cap al residu zero.

 

Càpsules i vídeos sobre Residu Zero (EWWR, Novembre 2020):

1. Residu Zero: Els imprescindibles per sortir de casa; Ajuntament de Girona.

2. Residu Zero i menstruació; Ajuntament de Girona.

3. Residu Zero a la cuina; Ajuntament de Girona.

4. Residu Zero a l’oficina; Ajuntament de Girona.

5. Residu Zero a la compra; Ajuntament de Girona.

6. Residu Zero i criança; Ajuntament de Girona.

7. Residu Zero al bany; Ajuntament de Girona.

8. FTM, Reduïm residus en família!; Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Agència de Residus de Catalunya, Àrea Metropolitana de Barcelona.

9. FTM, Furoshiki: Emboliquem amb roba; Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Agència de Residus de Catalunya, Àrea Metropolitana de Barcelona.

10. Residu Zero 1 – Cuina i lavabo; Ajuntament de Lluçà.

11. Residu Zero 2 – Què fem amb els residus; Ajuntament de Lluçà.

12. Residu Zero 3 – Especial Nadal; Ajuntament de Lluçà.

 

Si envoleu saber més, us facilitem la web i el perfil a linkedin de l'Esther:

Linkedin: http://linkedin.com/in/esther-peñarrubia-residu-zero

Web: https://residu-zero-esther.business.site/

 
Dilluns, 08 Juny 2020 07:40

CLAM PEL MEDI AMBIENT

VIDEOS PER UN CLAM PER AL MEDI AMBIENT

 

Clam pel medi ambient

 

MANIFESTOS PER UN CLAM PER AL MEDI AMBIENT

 

pdfcomunicat-5juny-mediambient.pdf

 

 

En el marc del projecte ECTAdapt s’han realitzat diferents vídeos per fer difusió de bones pràctiques i accions d’adaptació, així com la sensibilització ciutadana, en relació amb el canvi climàtic i l’adaptació a l’Espai Català Transfronterer

 

Ennllaç al vídeo

 

Pàgina 1 de 6